Börje Salming

Den 17 april 1951 föddes en pojke i byn Salmi utanför Kiruna. Det ingen visste då, var att denna samiske pojke en dag skulle vara en av världens högst skattade hockeyspelare någonsin. Pojken döptes till Anders Börje Salming och år 2008 valdes han till IIHFs århundradets All Stars, tillsammans med endast en handfull andra utövare av samma sport. Detta var i samband med att IIHF (Internationella Ishockeyförbundet) firade 100-årsjubileum med en gala i Québec. Tidningen The Hockey News satte 1998 ihop en kommitté med 50 hockeyexperter. Kommittén skulle göra en lista över de 100 bästa hockeyspelarna i NHLs historia. Som enda svensk på listan, kom Börje Salming på en 74:e plats.

Börje Salming är inte längre aktiv som hockeyspelare, men när han var det, var han en av de bästa backar någonsin. Han började sin bana i Kiruna AIF 1967 och spelade där fram till 1970, då han började spela för Brynäs IF. Tre år senare, bar det av till USA för sammanlagt 17 år i NHL, 16 av de i samma lag; Toronto Maple Leafs. Han spelade ett år med Detroit Red Wings 1989 - 1990 och var med i premiären av Canada Cup-turneringarna 1976. När det gäller Toronto Maple Leafs, är han än idag obesegrad vad gäller antal assists. Efter att han återvänt till Sverige, spelade han ett tag för AIK (1990 - 1993).

Sen lade Salming skridskorna på hyllan och startade sedan en egen affärsverksamhet. Börje Salming har satt sitt namn på många produkter, från alkoholdrycker till underkläder och ishockeyprodukter och har också skrivit en självbiografi: Blod, svett och hockey - 17 år i NHL.

Bland Börje Salmings många meriter kan nämnas att han var med i NHL First All-Star Team 1976/77. Han har varit med i ett landslag som tog VM-brons 1972 och VM-silver 1973, samt som hamnade på en fjärdeplats 1989. 1992 var det OS och där kom Sverige på en femteplats. Förutom dessa stora utmärkelser har han många topplaceringar i Canada Cup och flera Viking Awards. Börje Salming är som sagt inte aktiv längre, men hans arv lever vidare, i Sverige och i hela världen.