Zlatan Ibrahimovic

En av de bäst betalda fotbollsspelarna i världen är en svensk ung man, som dessutom är den ende som tagit emot Guldbollen tre gånger. Zlatan Ibrahimovic föddes i Malmö den 3 oktober 1981, son till en kroatisk mamma och en bosnisk pappa och växte upp i stadsdelen Rosengård. Redan tidigt väcktes intresset för fotboll och vid femton års ålder hade Ibrahimovic redan spelat för flera klubbar och var på vippen att lägga skorna på hyllan. En envis tränare övertalade honom dock att fortstta spela och tur var väl det.

Ibrahimovic spelade för Malmö FF i Allsvenskan mellan 1999 och 2001 och det var här han först uppmärksammades på riktigt. Redan 2001 fick han sitt första proffskontrakt, med holländska Ajax. Under sin debutsäsong gjorde Ibrahimovic 6 mål på 24 matcher och under åren som följde, gjorde framgångarna det också: flera ligavinster i Holland och många mål i Champions League.

Men i augusti 2004 var det dags att flytta vidare. För ca 175 miljoner kronor skrev Zlatan Ibrahimovic på för italienska klubben Juventus. Det var dock pengar väl investerade, då Ibrahimovic blev utnämnd till årets spelare i laget och årets utländska spelare i serie A, tack vare sina 16 mål på 35 matcher. Förutom att han blev tilldelad Guldbollen det året, så gav inte 2005 så mycket mer för Ibrahimovic. Trots det köpte Inter honom för 230 miljoner och återigen visade Ibrahimovic att han verkligen kan presera när det gäller. Italienska mästerskap vanns och Ibrahimovic prisades på italienska fotbollsgalan som årets spelare 2008. I juli 2009, bytte Ibrahimovic så den italienska tröjan mot en spansk dito, när han skrev på ett nytt kontrakt, denna gång för Barcelona. Vi har nog inte sett det sista av vad han kan bjuda på i den spanska ligan, det ska bli spännande att se.

Inom landslaget har Ibrahimovic inte predsterat lika hårt som i italienska ligan, men han är ändå en självklar del i landslaget. Han var inblandad i en kontrovers med landslaget som ledde till att han som protest vägrade spela några landskamper. Men 2007 hjälpte han Sverige att avancera till EM och fick Guldbollen för andra gången och även Jerringpriset. Trots att EM 2008 inte gick så bra för varken Sverige eller Ibrahimovic, tilldelades han ändå Guldbollen för trejde gången det året.

Zlatan Ibrahimovics karriär har gått upp och ner men han har visat flickor och pojkar att vem som helst kan jobba sig till toppen. Även om man råkar växa upp i ett omstritt område som Rosengård, i Malmö.