Usain Bolt

Han är blott 23 år gammal men har redan tagit idrottsvärlden med storm; Jamaicas Usain St. Leo Bolt verkar inte kunna föra några fel. Denne gigant inom friidrottsvärlden, som han redan kallas, föddes den 21 augusti 1986 i staden Trelawny på Jamaica och här startade hans karriär redan som femtonåring. Till skillnad från många andra karibiska sprinters, har Bolt aldrig lämnat hemlandet och flyttat till USA för att läsa på universitet och träna. Han har stannat kvar på Jamaica.

2002 vann Usain Bolt junior-VM på 200 meter, med tiden 20,16 sekunder, för att två år senare sätta juniorvärldsrekord på samma sträcka, då med tiden 19,93. Genom den tiden blev Bolt unik; han var nu den förste i världen att klara sträckan på under 20 sekunder, innan sin tjugoårsdag. De kommande åren sänkte han tiden ytterligare, så 2006 tog det endast 19,88 sekunder för Usain Bolt att löpa 200 meter. Året efter var ett stort år för Bolt. Det var 2007 som han etablerade sig som en av de främsta 200-meterslöparna i världen, han satte jamaicanskt rekord på 200 meter och började även göra stora framsteg på distansen 100 meter. Under VM i Osaka, senare samma år, skulle Bolt komma att ta silver på 200 meter, slagen endast av Tyson Gay, som var femton hundradelar snabbare.

Bolt lät sig dock inte nedslås av att missa det guldet; under 2008 jobbade han upp sig till ett rykte som världens bäste sprinter. Han slog världsrekord på 100 meter vid Reebok Grand Prix i New York med tiden 9,72, samt förbättrade sitt personliga rekord på 200 meter till 19,67 vid Grand Prix i Aten. OS samma år skulle visa sig bli en succé för Usain Bolt. Redan på försommaren hade han ssom sagt förbättrat landsmannen Asafa Powells världsrekord på 100 meter och nu möttes de i OS-final, världen väntade med spänning och fick se Bolt krossa allt motstånd och sätta ett nytt världsrekord på 9,69 sekunder. Bara några dagar senare, slog Bolt så ett nytt rekord: denna gång var det Michael Johnsons 200-metersrekord som fick se sig besegrat, när Bolt sprang distansen på 19,30 sekunder och gjorde det ingen sen Carl Lewis 1984, lyckats med, att slå två världsrekord i samma OS.

Sedan OS 2008 har Bolt fortsatt i samma rasande fart. Han har tagit medaljer och slagit världsrekord, de mest uppmärksammade är nog de han slog under VM i Berlin 2009. Exakt ett år efter sina bedrifter i OS, slog han nu sina egna världsrekord i både 100 meter och 200 meter. De nuvarande tiderna är 9,58 respektive 19,19 sekunder. Denna bedrift ledde till att Bolt blev tilldelad en del av Berlinmuren. Var sagan om Usain Bolt slutar, kan vi bara gissa, men det är nog säkert att anta att vi inte sett det bästa från det här sprintergeniet än.