Peter Forsberg

Enligt många är Peter Foppa Forsberg inte bara den bästa svenska hockeyspelaren genom tiderna utan också en av de bästa i världen. Han föddes den 20 juli 1973 i Örsnsköldsvik och debuterade i Hockeyallsvenskan för MoDo Hockeys A-lag endast 16 år gammal. Samma år debuterade Forsberg också i Elitserien och tre säsonger senare, som 19-åring, slutade Foppa som tvåa i poängligan. Endast Håkan Loob hade fler poäng men Frorsberg toppade utvisningsligan det året.

1995 bar det av till NHL och Quebec Nordiques för Peter Forsberg. På grund av en lockout i NHL blev säsongen kort men han lyckades ändå visa upp sig som en av de mest produktiva spelarna i ligan; han segrade i rookieligan och blev förste svensk att ta emot prestigefyllda Calder Trophy. Inför nästa säsong flyttade laget till Denver och döptes om till Denver Avalanche. Under denna säsong tillhörde Peter Forsberg NHL:s absolut främsta playmakers; med 86 assists och 115 poäng fick han en femteplats i den totala poängligan. Forsberg utmärkte sig under hela Stanley Cup och när colorado vann 1996, blev han, då 22 år gammal, den yngsta medlemmen i Trippelguldklubben. När det gäller Forsbergs fortsatta karriär i NHL, kan man säga att det har gått upp och ner. Han hade många ljusglimtar när spelet var strålande, men också många svackor där inte mycket har hänt. Svackorna har ofta berott på att han ådragit sig diverse skador. Sin bästa säsong i NHL spelade Foppa 2002/03, en säsong när han blev den förste nordbo som någonsin vunnit NHL:s poängliga, vilket han belönades rikligt för. Därefter gick det tyvärr ganska utför med Forsbergs karriär i NHL; han byttes mellan olika lag och han var väldigt ofta skadad.

I januari 2009 flyttade Peter Forsberg hem till Sverige igen och spelade för MoDo några matcher, innan fler skador förhindrade honom från att fortsätta spela. Trots sina många skador, har Peter Forsberg gjort många insatser. Han har lett Sveriges landslag i hockey till två VM-guld, flera VM-silver och även två OS-guld. Det är det inte många som kan säga och därför kommer Peter Foppa Forsberg alltid att anses av många som en av tidernas bästa hockeyspelare.