Sarah Sjöström

Den 17 augusti 1993 föddes Sarah Sjöström. En kvinna som snart skulle ta Sverige med storm tack vare sina goda simkunskaper. Under 2008 vann Sarah sitt första EM-guld och simmade då fjärilsim på 100 meter. Det är samma sträcka som hon senare i livet lyckades ta hem världsrekordet på.

Trots sin unga ålder har Sarah visat att hon är här för att stanna. Under hela sin simkarriär har hon lyckats kamma hem hela fjorton stycken VM- samt EM-guld, på både en längre och kortare bana.

Det finns tydliga tecken på att Sarah alltid har varit intresserad av simning. Intresset började redan vid 9 års ålder, i samband med att hela familjen flyttade till Haninge (Stockholm). Redan från start lyckades hon vinna ungdoms-SM och det tog inte lång tid innan hon upptäcktes av en man vid namn Thomas Jansson, som såg till att Sjöström fick flytta över till seniorlandslaget. Hennes stora debut kom dock som 14-åring, då Sarah vann EM-guld och lyckades även slå de tidigare svenska rekordet när det kommer till tid.

Sedan har det bara fortsatt framåt. Under de olympiska spelen 2016 som spelades i Rio de Janiero, vann Sarah guld och slog då även världsrekordet med en tid på 55,48 sekunder. Utöver detta fantastiska pris lyckades hon kamma hem silver i frisim (200 meter) och även brons (100 meter).