Kajsa Bergqvist

Kajsa Margareta Bergqvist är en av de duktigaste idrottskvinnorna någonsin. Hon föddes den 12 oktober 1976 i Sollentuna där hon växte upp med sina föräldrar och sin storebror. Idrottsintresset vaknade redan när Bergqvist var sex år gammal men det skulle ta många år innan hon landade på just höjdhopp. Som liten testade hon fotboll, volleyboll, badminton, simning och längdskidåkning men inget kändes riktigt rätt. Storebror Anders övertalade Bergqvist att springa ett distanslopp kallat Rösjöloppet, när hon var tio, vilket ledde till att hon började med friidrott aktivt. Kajsa Bergqvist sysslade med alla grenarna inom friidrott tills hon var 15 och den nya tränaren och hon kom fram till att dt var höjdhoppningen som var hennes stora passion och talang. Då gav hon upp alla de andra grenarna och satsade på det helhjärtat. Hon var dock aldrig bäst i junior-Sverige, där låg hon alltid efter en flicka vid namn Emelie Färdigh. Bergqvists konkurrens försvann dock plötsligt, när en skada tvingade Färdigh att ge upp idrotten i förtid och för gott. Detta var 1998.

Trots att hon försökt flera gånger, senast på en friidrottsgala i London 2008, har Kajsa Bergqvist aldrig klarat att hoppa 2,10 meter. Däremot har hon det innestående världsrekordet inomhus, på 2,09 meter. Utomhus är det bästa Bergqvist hoppat 2,06 meter.

På grund av en avsliten hälsena vid en tävling i Båstad tidigare på året, missade bergqvist sorgligt nog OS i Aten 2004. Vår starka idrottare tog sig dock tillbaka och ett drygt år senare gjorde hon comeback. Och hur! Bergqvist tog VM-guld i Helsingfors och belönades samma år (2005) med Svenska Dagbladets Bragdmedalj. Detta blev dock sista sucken för Bergqvist, som 2008 meddelade att de sista årens skador hade tärt så på hennes motivation att den nu hade fösvunnit. Kajsa Bergqvist gav därför upp höjdhoppningen för gott.

Trots sin relativt korta karriär har Kajsa Bergqvist visat prov på stor talang och styrkan att ta sig igenom svårigheter och komma igen. Hon har tagit medaljer och blivit en svensk folkhjältinna och någon som många unga flickor i vårt avlånga land ser upp till.