Stefan Holm

En av våra mest folkkära svenska idrottare, är höjdhopparen Stefan Christian Holm, som föddes den 25 maj 1976 i Forshaga. Numer är Stefan inte aktiv, men när han var aktiv lyckades han med konststycken som inte många svenskar klarat. Till att börja med kan nämnas att Holm tillhör den lilla skaran höjdhoppare som hoppat minst 50 cm över sin egen längd. Tack vare att han hållit sig trogen Kils AIK genom alla nationella tävlingar och att han inlett alla säsonger met att tävla på Sannerudsvalen i Kil, tillkännagav stadens kommunalråd 2004, att man skulle uppförea en idrottsarena till Holms ära, Holmhallen.

1997 fick Stefan Holm sitt genombrott som höjdhoppare. Då hoppade han för första gången 2,30 meter på en inomhustävling i Eskilstuna. Året efter vann Holm sin första Golden League i Berlin samt kom sesxa i Grand Prix i Moskva. Vid sitt första EM respektive VM, blev det tyvärr inga medaljer för Holm, som trots det slutade på respektabla 7:e och 10:e platser.

Det var istället vid OS i Sydney 2002, som Holm slog igenom internationellt, genom att komma på en fjärdeplats. I innomhus-VM samma år, däremot, vann Stefan Holm däremot guld. Nu hade världen fått upp ögonen för den pigge värmlänningen. Annars var 2002 ett mellanår för Holm, då han bland annat förlorade inomhusEM-guldet till Staffan Strand och även guldet utomhus till Jaroslav Rybakov. Det gick bättre året efter, dock. 2003 var året då holm tog sin första VM-medalj utomhus, medaljen var silver och platsen var Paris. Detta var också året när han försvarade sitt inomhusguld.

Inget som Holm åstadkommit hittills, slog dock sommaren 2004, då kunde han nämligen äntligen sälla sig till den skara idrottsmän och -kvinnor, som alla vunnit en guldmedalj i OS. Efter en bra start, hade han lite problem på de högre höjderna, men när det verkligen gällde var han den enda att klara hoppet på 2,36 meter och han gjorde det på första försöket dessutom! Efter denna bedrift, rasade det på; samma år tog Holm sitt tredje guld i inomhus-VM samt IAAF World Athletics Final. 2005 hoppade Holm så äntligen den fantastiska höjden 2,40 under inomhus-EM, vilket gav honom sitt första guld där. När det var dags för utomhus-VM, däremot, presterade samliga hoppare dåligt och Holm var inget undantag. 2006 och 2007 började sagan om Stefan Holm så gå mot sitt slut, tills han slutligen tog ett storslaget farväl av friidrottsvärlden, genom att vinna sitt fjärde VM-guld inomhus. Efter idrotten, har Stefan Holm utmärkt sig främst, för svenska folket, som mannen som vunnit På Spåret två gånger. Stefan Holm var en mycket duktig höjdhoppare som inspirerat många idrottare, men han har i och med det populära frågeprogrammet visat att man inte behöver vara antingen atletisk eller smart; man kan vara både och.